Дребни сладки
Продукти:
3 яйца
0,100 л. олио
125 гр. захар
400 гр. брашно
1 чаена лъжичка амонячна сода
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавят се олиото, амонячната сода, разтворена в малко оцет, ванилията и брашното.Замесва се тесто.Разточва се кора с дебелина 1/2 см. и се реже на дребни формички.Изпичат се в намазана тава на умерена фурна.Леко се поръсват с пудра захар.
Праскови
Продукти:
4 яйца
250 гр. кисело мляко
250 гр. прясно мляко
120 гр. пудра захар
0,200 л. олио
200 гр. смляни орехи
1/2 чаени лъжички какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 пакетче амонячна сода
700 гр. брашно
2 ванилия
безвредна жълта и червена боя(боя за сладки)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавят се киселото мляко със содата бикарбонат, олиото, амонячната сода, ванилията и брашното.Замесва се тесто което престоява 5/6 часа.След това се прибавя още малко брашно.Правят се топчета с големина по-малка от орех и се пекат в умерена фурна.След като изстинат, се издълбават внимателно, като се пълнят със следния пълнеж: Маслото се разбива със захарта, прибавят се орехите, трохите от издълбаните топчета, какаото и прясното мляко.Разбърква се добре, до получаване на средно-гъста смес и като се пълнят се слепват прасковите.В чаши с малко вода се разстварят жълтата и червена бои.Последователно се потапят половина в червената, половина в жълтата бои след което бързо се овалват в захат на пясък.Слага се по едно листо от чимшир за красота.
Коледни сладки
Продукти:
180 гр. краве масло
80 гр. пудра захар
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
250 гр. брашно
канела (по желание)
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване.Прибавят се канелата и брашното с бакпулвера.Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 1/2 см.Реже се с накъдрени формичкис три различни големини.Пекат се в намазана с олио тава в умерена фурна.След като изстинат се слепват с крем или мармалад по три една върху друга.По желание може да се сложи по една вишна.Поръсват се с пудра захар.
Бисквити с какао
Продукти за тестото:
200 гр. топено краве масло
3 яйца
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
120 гр. пудра захар
150 гр. захар на пясък
400 гр. брашно
Продукти за крема:
0,200 л. прясно мляко
20 гр. брашно
180 гр. краве масло
60 гр. пудра захар
40 гр. какао
Начин на приготвяне:
На тестото:
Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване.Прибавят се 1 цяло яйце и 2 жълтъка и брашното, размесено с бакпулвера.Замесва се средно меко тесто.Разточва се кора с дебелина 1/2 см. и се реже с чашка.Двата белтъка се разбиват на сняг със захарта на пясък, намазват се бисквитите е се пекат в умерена фурна.
На крема:
Прясното мляко, брашното и какаото се смесват и се варят до сгъстяване.Оставя се да изстине.Кравето масло и пудрата захар се разбиват до побеляване.Прибавя се към изстиналата смес.С получения крем се слепват по две по две бисквитите.
Скалички
Продукти:
200 гр. нарязани орехи
2 белтъка
120 гр. пудра захар
40 гр. брашно
40 гр. какао
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват със захарта.Прибавят се брашното, какаото и орехите.Всичко се разбърква.С чаена лъжичка се взема от сместа и се изсипва на купчинки, на разстояние, за да не се долепят в тавата, намазана с масло и поръсена с брашно.Изпичат се на слаба фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар