Продукти:
1 кг. брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
3 супени лъжици олио
4 яйца
1 пакетче мая
125 гр. краве масло
0,500 кг. краве сирене
0,500 л. лимонада
Начин на приготвяне:
В по-голяма тава пресяваме брашното, прибавяме солта, захарта и олиото. В отделен съд разбиваме 4 яйца с 0,250 л. лимонада, маята размиваме с 0,250 л. лимонада и я прибавяме към яйцата.Разбиваме хубаво и се прибавя към брашното.Омесва се меко тесто, което се "бие" 40 пъти, след това пак се меси и "бие" 40 пъти.Разделяме го на две части. Правим 2 топки и ги оставяме да престоят 20 мин. покрити с брашно. Разточваме едната кора и я слагаме върху обилно намазана с олио покривка (мушама). Кората намазваме с кравето масло и поръсваме с натрошеното на дребно краве сирене.Разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я отгоре с олио.Слепваме ги добре след което правим дупка в средата.
Почваме да издърпваме и да увиваме внимателно за да не се разкъса.
И продължаваме така до получаването на геврек :Разделяме така получилия се кръг на парчета между 18/24 бр.
И започваме да ги увиваме на панделка с леко издърпване и ги правим на охлюв.
Изчакваме на топло да втаса добре.
И печем, в умерена фурна.
Става прекрасна. Трудоемка е, но за специални поводи си заслужава.
Няма коментари:
Публикуване на коментар