Мекици
Продукти:
1 кофичка кисело мляко
800 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
В брашното се разбъркват солта и содата.Разбива се киселото мляко и се изсипва в брашното.Замесва се меко тесто.Поставя се в тенджера, покрива се с влажна кърпа и се слага капакът.Престоява 10/12 часа.С мокри ръце се правят мекици и се пържат в горещо олио.
Бухти с прясно мляко
Продукти:
0,200 л. прясно мляко
1 лъжица масло
3 яйца
120 гр. брашно
Начин на приготвяне:
Млякото се сварява.Прибавят се брашното, мазнината и на края едно по едно яйцата.Всичко се разбърква много добре.Гребва се с лъжичка и се изсипва в горещо олио.След като се изпържат, се посипват с пудра захар.
Бухти със сирене
Продукти:
2 яйца
250 гр. кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
150/200 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват.Прибавят се киселото мляко, натрошеното сирене и брашното със содата.Замесва се тесто, което се разточва на кора с дебелина около 1 см.С чаша се изрязват кръгчета или се режат правоъгълници, които се пържат в гореща мазнина.
Гевреци
Продукти:
5 яйца
350 гр. захар
0,200 л. олио
250 гр. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
кората на 1 лимон
сокът на 1/2 лимон
1 ванилия
около1,300 кг. брашно
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавят се олиото, млякото, разбито с амонячната сода, сокът и корана на лимона, ванилията и брашното със сода бикарбонат.Всичко се смесва добре и се оставя да престои 2/3 часа.Точи се кора с дебелина 1 см. и се изрязват гевреци(кравайчета), които се мажат с разбито яйце, посопват се със захар или сусам и се нареждат в намазана с мазнина тава.Пекат се в умерена фурна.
Пържени банички
Продукти:
4 яйца
0,200 л. хладка вода
щипка сол
200 гр. сирене
брашно
Начин на приготвяне:
От водата, 2 яйца, солта и брашното се замесва меко тесто.Разделя се на 4 топки.Всяка една топка се разточва на малка питка, която се намазва с мазнина.Поставят се една върху друга и се разточват отново на много тънка кора.Кората се поръсва с натрошено сирене, разбъркано с 2 яйца.Навива се на руло и се реже на колелца с дебелина 2 см.,които се свиват с притискане, за да не се изсипва пълнежът.Разточват се леко и се пържат до бледорозово в повече мазнина.
Сиренки
Продукти:
4 яйца
500 гр. кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
брашно
200 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват.Прибавят се киселото мляко със содата, солта и брашното, за да стане тесто като за точене.Разточва се кора с дебелина 1 см.Изрязват се квадрати.Във всяко квадратче се слага по малко сирене, прегъват се, притискат се леко и се пържат.
Палачинки - 1 вид
Продукти:
4 яйца
0,200 л. прясно мляко
0,400 л. вода
щипка сол
1 чаена лъжичка захар
брашно
250 гр. конфитюр(каквото сладко имате)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре.Прибавят се млякото, водата, солта, захарта и брашното.Разбърква се добре до получаването на гладка смес(гъста като боза).В тиган, намазан с масло или олио, се се изсипва по една супена лъжица от сместа, като бързо се
Няма коментари:
Публикуване на коментар